Ortodonti( Tel Tedavisi)

Kişilerde görülen dişleklik, çapraşık diş yapısı, ayrık diş yapısı, çeneler arası kapanış bozukluğu (çapraz kapanış) ya da üst üste gelmiş dişler ortodontik tedaviler ile estetik şekilde düzeltilebilir. Ortodontik tedavi türleri daha çok dişe tel tedavisi olarak bilinmektedir. Fakat diş tellerinin yanı sıra şeffaf plaklarla (invisalign tedavi ) telsiz şekilde yapılan ortodonti tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

 Sabit Şekilde Yapılan Ortodonti Tedavisi Nedir?

Sabit şekilde yapılan ortodontik tedaviler tamamen süt dişleri düşmüş olan ve daimi dişler kişinin çene yapısına yerleşmiş olan kişilere uygulanan bir tedavi şeklidir. Genellikle daimi diş oluşumunda yapıldığı için bu tedavi şeklinde ortalama yaş 12 yaş olarak bilinmektedir. Bu tedavi yönteminde genellikle çapraşık dişler, yanlış pozisyonda sürmüş dişler tedavi edilmektedir. Kişinin ön diş yüzeylerine braketler kare şeklinde dişlere sabitlenir. Braketler genellikle yapı olarak ufak, paslanmaz çelikten üretilmiş ya da porselen yani şeffaf tel tutucular yardımıyla diş yüzeyine sabitlenir. Bu braketler diş telleri ile diş yüzeylerine tutunduktan sonra çapraşık dişler kolaylıkla düzeltilir. Bu ortodontik tedavi türü ise kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 1.5 ya da 2.5 yıl kadar sürmektedir.

Diş yüzeylerine braketle tutundurulan diş telleri kişilerde herhangi bir konuşma bozukluğu da yapmamaktadır. Braketler yani diş tel  tedavisi sonrasında dişlerden sökülürken dişlere herhangi bir zarar vermez. Yalnızca braketler çıkartılırken diş yüzeyinde bulunan yapıştırıcı madde kısa sürede diş yüzeyinden çıkartılır. Yapıştırıcı madde ile diş yüzeyine bağlanan diş telleri sayesinde dişlerde mine kayıpları da görülmez. Yapılan sökme işleminden sonra diş yüzeyi mutlaka temizleme ve diş için gerekli cila işlemleri yapılmalıdır.