Temel ağız ve diş bakımı, vücut sağlığının da destekçisidir. Ağız ve diş hastalıkları önlenerek birçok hastalıktan korunma sağlanabilir. 3 etaptan oluşan günlük ağız bakımının düzenli olarak yapılmasının alışkanlık haline getirilmesi vücut sağlığının korunmasında da etkilidir.
Temel Ağız Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?
Temel ağız ve diş bakımı kronik hastalıklara karşı doğal direncin desteklenmesini sağlar. Rutin bakım ve diş eti hastalıklarına karşı tam koruma için günde iki kere;
* Diş fırçalama
* Diş ipi kullanma ve
* Ağız bakım ürünleriyle çalkalama yapılmalıdır.
Tüm vücudu ilgilendiren ağız sağlığı sağlığımıza etkileri toplumun bilinçlenmesiyle birlikte geliştirilebilir. Yapılan araştırmalar dünya nüfusunun %90’ının kötü ağız sağlığı nedeniyle pek çok diş ve diş eti hastalığına maruz kaldığını ortaya koyuyor. Yetersiz ağız bakımı nedeniyle oluşan pek çok sağlık sorununun yanı sıra kalp hastalıklarının da hayatı tehdit ettiği söylenebilir.
Dişlerde Biriken Bakterilerin Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Vizyon diş kliniği olarak sürdürdüğümüz çalışmalarda düzenli diş bakımının erken yaşlarda başlamasını sağlamayı hedefliyoruz. Gün boyu yemek yerken kullanılan malzemelerden gıda birikintilerine kadar her şey bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Ağız içinde çoğalmak için uygun ortamı bulan bakteriler ağız sağlığını olumsuz etkiler.
Yetersiz ve hatalı yapılan diş bakımı nedeniyle küçücük bir çürüğün kalp&damar hastalıklarından kansere, romatizmadan ülsere kadar farklı sağlık sorunlarına neden olacağı bilinmelidir. Ağız ve diş bakımına yeterli önemin gösterilmemesi halinde;
* Tıbbi sorunların yanı sıra
* Psikolojik ve sosyolojik
* Hatta ekonomik açıdan ciddi problemler karşımıza çıkabilir.
Ağız Hastalıklarının Günlük Hayata Etkileri Nelerdir?
Önemsenmeyen bir çürük, tüm vücuda bakteri yayılmasına neden olur. Çocukluk, gelişim ve yetişkinlik dönemlerinde farklı sorunların günlük hayatın bir parçası olmasını sağlayan bu durum; düzenli bakım, rutin kontroller ve gerekli özenin sağlanmasıyla kontrol altına alınabilir.
Sosyal ve toplumsal aktivitelere katılım boyutunda da insan yaşamını doğrudan etkileme gücüne sahip olan ağız sağlığı sağlığımıza etkileri yaşam kalitesine negatif katkı sağlar.
Gelişmiş ülkelerde 6 ayda bir ağız ve diş bakımı yaptırılması doğal bir ihtiyaç olarak görülürken ülkemizde bu oran diş ağrıma sıklığına bağlı olarak yıllara yayılmıştır. Yine ülkemizde diş fırçası değiştirme sıklığı 1 yıldır ve her 3 kişiden birinin dişlerini fırçalamadığı belirlenmiştir.
Her hastalıkta olduğu gibi geç kalınmış bir diş tedavisinin de maddi ve manevi etkileri olduğunun altını çizen vizyon diş kliniği hekimleri halkı etkili ağız bakımı konusunda uyarıyor
Ağız Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın!
Vücudun hastalıklara karşı bir alarm merkezi olarak çalışan ağız bakımının yılda en az bir kere tekrarlanması gerekir. Yediklerimizin vücudumuzu etkilediği bilgisinden yola çıkarak alınan gıdaların diş sağlığı üzerindeki etkileri de mutlaka bilinmelidir.
Asitli içecekler ağız ve diş sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Diş kayıpları, diş bakımının yeterli şekilde yapılmaması halinde açığa çıkan plaklar nedeniyle oluşur.
Sağlıklı bir ağız ve diş bakımı için dikkat edilmesi gerekenler? Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin mutlaka fırçalanması alışkanlık haline getirilmelidir. Kapsamlı bir bakım için ara yüzeyler için diş ipi kullanılmalıdır. Kullanılan diş fırçasının belli aralıklarla yenilenmesi gerekir.
Çürüklere karşı önleyici tedavilerin yapıldığı vizyon diş kliniği hizmetleriyle ağız sağlığı koruma altına alınabilir. Görünüm ve yaşam kalitesi üzerinde de etkili olan ağız ve diş sağlığı için doğru alışkanlıkların çocukluk çağında verilmesi ve hayat boyu devam ettirilmesi zorunludur. Sağlıklı bir ağız vücudun genel sağlığının korunmasında da etkilidir.