Ağız, diş ve çene cerrahisi; ağzın iç kısmında, çene ya da yüz bölgesinde yumuşak dokuların doğumsal ve daha sonradan kazanılmış hastalıkları ile her türlü patolojik durumların neden olduğu sorunların cerrahi tedavisi ile çözümünü sağlayan diş hekimliğinin uzmanlık alanıdır.  Bursa Vizyon ağız ve diş sağlığı kliniği alanında uzman hekimler ile kişilerde görülen tüm çene cerrahisi problemlerine müdahale etmektedir.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinin İlgilendiği Problemler

Bursa Vizyon ağız ve diş sağlığı kliniği çene cerrahisi tedavilerinde pek çok soruna müdahale etmektedir. Bu sorunların başında gömülü kalmış dişlerin veya komplike şekilde sürmüş dişlerin cerrahi müdahale ile çekim işlemi gelmektedir. Ayrıca  ağız, diş veya çeneleri etkileyen her türlü enfeksiyona dayalı cerrahi tedavilerde Bursa merkezli kliniğimiz gerekli uygulamaları yapmaktadır. Yumuşak ya da sert dokuları ilgilendiren cerrahi tedavileri, bu dokuların protetik müdahale öncesinde düzeltilme işlemleri ve kemik içi lezyonların tedavisinde çene cerrahisi ve tedavi yöntemleri etkili olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte çene eklemi rahatsızlıkları da çene cerrahisi alanında müdahalesi yapılan rahatsızlıklardan birisidir.

 Çene Eklemi Rahatsızlıkları Nelerdir?

Çene eklemi, kişilerde alt çene kemiği ile kulak üstü bölgede bulunan temponol kemiğinin bir araya gelerek oluşturduğu eklemdir. Bu iki kemik arasında sürtünme ya da aşınmayı engelleyen ayrıca eklem hareketlerinin daha kolay yapılmasını sağlayan kıkırdak doku bulunur. Çene eklemi içinde bulunan sert dokuların , kıkırdak dokunun ve kas dokularının rahatsızlıkları doğrudan çene cerrahisi tedavileri ile giderilmektedir.

Çene eklemi rahatsızlıkları ise şu şekilde sıralanabilir;

– Çenenin kilitlenmesi ya da çene kısmında subluksesyon olguları (çene çıkıkları),

– Çene eklemlerinde doğuştan gelen rahatsızlıklar,

– Çene eklemlerinde yeteri kadar fonksiyonların gelişmemesi,

– Çene ekleminin kitlenmesine neden olan da romatizmal hastalıklardır.

Çene eklemi ile ilgili rahatsızlıklar temporomandibüler eklem rahatsızlıkları olarak da bilinir. Temporomandibüler eklem rahatsızlıklarında mutlaka çene cerrahisi hekimleri ile gerekli tedavi süreci başlamalıdır.

 Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Belirtileri Nedir?

Çene eklemi rahatsızlıkları doğumsal nedenlere dayanabildiği gibi sonradan da kazanılabilir. Tme rahatsızlığı olarak da bilinen çene eklemi rahatsızlığının pek çok belirtisi görülebilir. Bu belirtiler genel olarak tme rahatsızlığının boyutuna ve rahatsızlığın türüne göre değişebilir. Genel olarak çene eklemi rahatsızlığının belirtileri ise şu şekildedir;

– Sürekli devam eden kulak ağrısı, yanaklarda ağrı, kulaklarda çınlama ya da baş dönmesi gibi sorunlar,

– Şakaklardan çene kısmına doğru yoğunlaşan baş ağrısı, ayrıca çeneden başlayarak boyna yayılan şiddetli ağrılar,

-Çenenin özellikle eklem hareketlerinde zorlanma yaşaması, çene kısmının açılırken zorluk çekmesi, çene hareketinde ses oluşması ve çene kilitlenmesi durumları,

– Sürekli hale gelen çene çıkık durumları,

– Ağız kısmı hareket ettirilirken ya da açılırken çenenin farklı şekilde bir yana doğru kayarak hareket etmesi,

– Isırma, koparma ya da çiğneme fonksiyonlarında giderek bozulma durumları,

– Alt ve üst dişlerde ve ağız kapanmasında fonksiyon bozukluğu,

– Dişlerde kırılma, sürekli hassasiyet durumları ve aşınma halleri genel olarak çene eklemi ile ilgili rahatsızlıkların belirtileri arasındadır.

Tüm bu belirtilerden birini dahi yaşıyorsanız öncelikli olarak bir ağız , diş ve  çene cerrahisi uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde, çene kısmı başta olmak üzere tüm dişler ve diş etleri oluşacak fonksiyon problemlerinden dolayı çeşitli problemler yaşama ihtimali taşımaktadırlar.