Diş taşı, yemek sonrası temizlenmeyen dişlere bakterilerin yapışması sonucu oluşan plaklardır. En yaygın ağız problemlerinden biri olup diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Bursa Vizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak diş taşlarının , iyi bir ağız sağlığı hijyeni açısından mutlaka önemsenmesini öneriyoruz.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Dişler düzenli fırçalanmazsa zamanla sararır ve tartar olarak ta bilinen diş taşı oluşmaya başlar. Gıda artıkları, bakteriler ve mineral tuzlar diş taşı oluşumuna neden olan maddelerdir. Diş taşı diş ve diş eti arasında sarımsı bir renktedir. Sert dokulu tabakası ile diş minesi ve diş etine zarar verir. Estetik olarak kirli görüntüsü ile rahatsız edicidir.
Mikropların üremesi için elverişli bir ortam oluşturan diş taşı, diş kaybına kadar giden birçok soruna neden olur. Gıda artıkları, şeker ve mineral tuzlar ağızda kaldığı süre boyunca bakterilerin çoğalması devam eder.
Kademeli olarak büyüyen diş taşı, diş yüzeyinde değişime neden olduğu gibi sert bir birikinti haline dönüşerek tartar haline gelir. Genelde ön diş ve diş eti arasındadır. Sarı veya kahverengi lekeler şeklindedir. Görüntü yanında ağız kokusu ve diş eti iltihabı ile kendini gösterir.
Diş Taşı Temizliğinin Ağız Sağlığına Etkileri
Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmez ve diş taşları zamanında temizlenmezse aşağıdaki sorunlardan bir veya birkaçının ortaya çıkması kaçınılmazdır.
* Dişler çürümeye başlar
* Diş eti iltihabı oluşur
* Ağız kokusu meydana gelir
* Periodontal (diş eti ) hastalıklara neden olur
* Diş kaybına yol açar.
* çene kemiğinin erimesine neden olur.
Diş taşı varlığında doğal fırçalamayla diş taşı temizliği yeterince yapılamadığı gibi, bu süreçte ortaya çıkan ağız sağlık sorunları çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Diş sağlığını etkileyen semptomlara neden olan diş taşı en az 6 ayda bir mutlaka kontrol edilmesi gereken bir hijyen sorunudur .
Diş taşı temizliği yapılmadığı zaman diş ve diş eti sorunlarına neden olur. İleri seviyede sağlam dişin kaybedilmesi bile olasıdır. Diğer adı ile tartar olarak bilinen diş taşı, 20-25 dakika gibi kısa bir sürede temizlenir. Acısız bir işlem olup diş ve diş etine zarar vermez. Aksine diş taşı dokulara, diş ve diş etine zarar verir.
Diş taşı temizliği, alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Diş taşı temizliği için geliştirilmiş olan özel cihazlar kullanılmakta olan , ağrısız ve acısız bir şekilde dişler tartardan arınarak sağlıklı bir görünüme kavuşmaktadır.
Diş Taşı Nasıl Önlenir?
Ağız içi mikroorganizmalarla dolu bir ortamdır. Diş etleri ve dişle birleşim yerleri gıda artıkları ve mikroorganizmalar üreyip çoğalabildiği bölgelerdir. Dişler düzenli olarak fırçalandığında ve özellikle diş araları iyi temizlendiğinde tartar oluşum süreci uzar. Özellikle fırça ulaşmayan ara yüzlerin yani diş aralarının diş ipi ile temizlenmesi fırçalamak kadar önemlidir.
Tükürükte bulunan kalsiyum tuzları, yeterince temizlenmeyen ve diş aralarında kalan gıda artıkları dişlere bir tabaka halinde tutunduğunda tartar oluşumu için süreç başlar. Bursa Vizyon Diş Kliniğini olarak sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için diş taşı temizliği önemsenmesi gereken bir durum olduğunu hastalarımıza öneriyoruz.